sabato

Och så var det slutet på ännu en vecka.


I måndags var vi och såg Hancock på bio och jag blev något överraskad när Will Smith började flyga. Jag hade inte sett någon trailer innan så jag visste inte mer än att han var huvudrollsinnehavaren. På vägen hem köpte vi med oss en pizza, och som Clara säger: pizza är en bra uppfinning. Tisdag gick och onsdag kom och det blev kortspel och utgång på Merlins för att se vår flatmate vara THE COCOMAN. På torsdag efter skolan tog jag och Clara minimetron till ipercoop där vi storhandla (läs: köpte högprocentiga drycker) och på kvällen såg vi den första delen på La meglio gioventù som bara var tre timmar lång... På fredag såg vi den andra delen, den likaså tre timmar lång. Men det var bra. Mi piaciuto. Och för att avsluta fredagen, en hembakad pizza!


Idag blev det en tripp upp till centrum för att inhandla lite choklad och äta spanska churro. Mums. Och för kvällen är fest inplanerad. Imorgon är tanken att vi ska ligga i sängen hela dagen, äta chips och choklad och titta på italiensk romantisk komedi. Kanske att vi orkar städa lite också.


På måndag börjar ett nytt kapitel för Line. Jag ska sluta äta choklad, börja äta nyttigare, träna och plugga mera. Heja mig. Den här gången ska det bli av. Inte som alla andra gånger när jag sagt det, men inte gjort något.


mer av sånt här ska det bli!

Puss och kram från Italien!


domenica

Okej, jag ber om ursäkt för att jag varit dålig och uppdaterat men jag är alldeles för seg för att hinna med allt på bara någon timme. Men nu är det söndag igen och jag och Clara har nu fått in rutin att gå till det billiga internetcafét på denna vilodag OCH det är vår officiella städdag också. Duktigt som tusan. Dessutom ska vi forsätta vår duktighet och springa tillsammans med de andra tjejorna när vi kommer hem.

Så vad har hänt sen söndagen för 2 veckor sen? (helt sjukt men jag har varit i Italien i 21 dagar nu!) Det har blivit mycket fest, jag har skolkat från en 4 timmars grammatik lektion för jag var för bakis, jag och Clara har besökt Florens och Pisa, jag har kollat på 3 italienska filmer amarcord, dopo mezzanotte, scrivilo sui muri, jag har gått i skolan och igår startade den årliga chokladfestivalen i Perugia!

Så förra helgen på lördagen tog vi tåget mot Florens. Vi kom fram vid 11-tiden och lyckades seda lokalisera oss och hitta till Gallera degli Uffizi som är ett stort kostmuseum där vi bland annat kunde skåda michelangelos med flera tavlor och den berömda Nascita di Venere (Venus födelse). Den var mycket större än jag trodde och vi såg flera kända tavlor, så det var lätt värt att köa i 75 minuter. Efter dagens kulturdos åt vi panini/pizza och kollade in en mindre marknad och trevlig affär innan vi tåg nästa tåg mot Pisa.Vi anlände i Pisa vid sextiden på kvällen, gick de ca 20 minuterna till det lutande tornet, tåg lite kort, köpte vykort och gick tillbaka till tågstationen för att ta tåget tillbaka till Florens vid halv åtta. I Florens fick vi vänta en timme så då blev det mcdonalds innan sista tåget till Perugia gick. Var hemma igen vid halv tolv tiden och då var det sängen som gällde.

Pisa

Varje torsdag och fredag ordnar universitetet filmvisning och de visar kända och klassiska italienska filmer. Den här veckan såg jag dopo mezzanotte den var jättemysig och jag gillade den. Den var lite som Amelie från montmarte. Amarcord var en klassiker av Fellini från typ 1973 och den väldigt mystiskt och konstig. Men nu har jag iaf sett den och jag känner mig lite mer allmänbildad om den italienska kulturen. Och igår köpte jag en italiensk film. Den var bra och som tur är har jag Clara som är min levande uppslagsbok så varje gång jag inte fatta så var det bara säga: vad sa dom? och så fick jag svar! Denna vecka som kommer blir det mer film. imorgon ska vi gå och se Hancock på den bio som inte dubbar, och på tisdag eller onsdag ska vi se en dubbad på bio (kostar endast 2.50 euro) och torsdag, fredag är det film på universitetet. någongång därimellan ska jag försöka plugga och kanske är det tur att jakob inte är hemma så att han inte kan övertalar mig att gå ut när jag egentligen borde plugga och gå i skolan.

Som ni kanske märkt har jag använt Å,Ä,Ö och de är för att jag tog med laptopen till internetcafét och det funkade riktigt bra, så det blir nog flera gånger! Nu är det färdig skrivet för idag, mer kommer om en vecka. permesso!

CIAO!

domenica

Sòndag och det àr tillàtet att vara lite sliten. Blev fest igàr och efter att hà àtit polsk soppa fòljde jag och Clara med Jokob (polacken) ut och mòtte upp en australiensare som hette Mark och en irlàndska som hette Rebecca. Det hàftigaste àr att Rebecca àr lika làng som jag! Det àr faktiskt coolt, det àr liksom inte varje dag man mòter nàgon som àr 1,48 och har pyttesmà fòtter! Urtrevlig tjej och det visade sig att vi gick i samma klass.

Igàr morse gick jag och Clara upp tidigt fòr att ta bussen ned till tàgstationen. Vi bestàmde att vi skulle àka till Assisi sà vi bokade biljett och fick vànta ca 20 minuter innan tàget kom. Tàgresan tog 25 minuter och nàr vi kom fram var det bara att hoppa pà en buss och àka upp pà kullen dàr den medeltida staden làg. Det var jàttemysigt och minst lika mycket bakar som i Perugia. Efter nàgra timmar dàr àkte vi vidare till Foligno, ca en 15 minuter med tàg. Vi lyckades pricka i siestan sà allt var stàngt, det bòrjade regna och àska sà vi blev glada nàr vi hittade ett bra matstàlle dàr jag àt spaghetti con pomodoro och basilico och Clara tog en panini. Màtta och belàtna tog vi tàget tillbaka till Perugia dàr vi àkte lite minimetro innan vi slutligen kom hem.


Assisi

I morgon har jag bara en lektion, mellan 10-12 och pà kvàllen ska jag och Clara pà bio! Det finns en biograf som visar odubbade filmer sà vi ska se The last Knight och det kostar bara 4euro, sè det àr det vàrt.

ciao!

la prima lezione

Idag har jag haft min fòrsta lektion! Pà fredagar har jag bara 1 2-timmarslektion mellan 12 och 14 och det var muntliga òvningar som stod pà schemat. Eftersom det var fòrsta gàngen och halvklass fick man vàlja att gà till antingen lektionen som àr i huvudbyggnanden pà Palazzo Gallenga eller till en annan bygganad Pallazzina Proscutti. Jag valde att gà till det sistnàmnda a.k.a skinkhuset, och det var bara 4 stycken (inklusive mig sjàlv) som kom dit! Det gjorde ju inte sà mycket eftersom vi fick mer tid till att prata. Vi som var dàr var en svenska (jag), en amerikanska, en kines och en ukrainare. Pà vàgen hem gjorde jag sàllskap med amerikanskan och vi pratade italienska! Det gick ganska bra eftersom vi var pà samma nivà sà vi fòrstod varandra.

I morgon ska jag och Clara ta bussen eller gà ner till tàgstationen och sà ska vi hoppa pà fòrsta bàsta tàg/buss och se var vi hamnar! En sak àr iaf bestàmt, vi ska inte till Rom utan det fàr bli en annan gàng.


PerugiaIN PERUGIA

Nu àr jag alltsà framme i Italien, mer specifikt i Perugia. Det àr jàttevackert palacerat pà en kulle, men det finns gott om uppfòrsbackar! Kommer bli riktigt slimmad tills jag kommer hem! Kom hit i màndags vid 16-tiden och min rumskompis kom en timme senare. Vi skrev kontrakt och grejer med hyresvàrden sen gick vi ut fòr att innhandla lite mat och se hur stan sàg ut. Vi lyckade gè vilse och gà i massa onòdiga uppfòrsbackar och nàr vi skulle làga mat fanns det inga kastruller.. Sà till middag blev det àpple och Tom&Jerry kex. Kastrullproblemet àr nu àtgàrdat och vi hittar bàttre i centrum.

Igàr var det inskrivning pà universitetet, ganska sà ineffektivt sà stod i kò i typ 3-4 timmar! Men nu àr allt klart och lektionerna bòrjar imorgon, fredag.


Lite bilder och grejer kommer senare, men nu gàr snart tiden ut sà hinner inte mer idag!

Ha det sà bra dàr hemma!

Puss och kam Line

RSS 2.0