en shot tequila

Korslig huvudpine och driet trött. Att jag inte lär mig, inte festa när man ska jobba dagen efter... Efter åtta timmars arbete bestämdes det att vi skulle dra till värdshuset och ta några öl. Men när det stängde kl 3 hamnade vi på en nash. Ännu ett mystiskt ord som antagligen bara används i de här trakterna, vad vet jag. Det betyder i alla fall efterfest. Vi blev kvar på den till typ 7, sen for vi hem till Trond-André och Henrik och jag slockna på soffan. 9:30 vaknade och insåg att jag skulle börja om en halvtimme så det var bara att väcka Teresa och be henne att köra mig till jobbet. Dagens arbete inkluderade städning av 21 hotellrum. Ja.


Det var jobbigt att vaske o rydde och jag ville bara krypa ner mellan de nybytta, rena lakarna och gosa ned mig och slippa jobba. Men ikke. Istället började jag fundera och efter noggranna studier har jag kommit fram till något. En shot tequila gör ingen skillnad. Man blir inte fullare så då köper man en till. Två gör ingen större skillnad heller, så då köper man den tredje och då går det utför. Med tequila finns inget mellanläge, det är antingen eller. Om man shottar för mycket (eller shottar när man redan fått i sig tillräckligt) kan det sluta med att man trillar allt för många gånger på dansgolvet och blir utskrattat av en vän, somnar i en hage eller blir nekad att komma in på en nattklubb i Rom. En sak är klar: det går inte utan surt och salt.
 
Dagens ord: Huske - kom ihåg


jeg trenger en sykkel

Jag behöver en cykel. Nu har jag varit i Norge i 12 dagar och jag har lyckats uppfatta en hel del ord som har lite annan betydelse i motsvarelse till det svenska språket. Det roligaste ordet är 'trenger', som betyder behöver. Så finns de ord som har helt motsats betydelse. Till exempel det norska ordet 'rar', som betyder konstig.

Fler ord:

Norska - svenska

Rolig - lugn

Morsom - rolig

Pen - fin

Artigt - trevligt, kul

Akkurat - precis

Pute - kudde

Brett - bricka

Glutt - liten handduk, trasa


Det är i alla fall så jag uppfattat orden. Sen har vi ju den norska stavningen. Det stavas som det låter helt enkelt. Med dubbel k, s istället för c, ks istället för x, sj istället för ch. Pakke, sentrum, laks, sjokolade. Ja, och så är det vissa ord man bör undvika att säga. Till exempel bör man inte kalla korna kossor för kossa är ett annat namn för det kvinnliga könsorganet.


Har man gått språklinje, så har man.


Föresten fyller jag  år nästa vecka. Det blir lustigt att fira den med varken familj eller gamla vänner. Istället blir det med min "nya familj" och mina nya vänner. Det är bra att ha en kock som vän som gillar att baka, så man får fin och god tårta. Jag har beställt en chokladtårta med bär. Visserligen ska jag jobba på min födelsedag mellan typ 15.30- 23.00 men det blir fest på natten sen och jag är ledig dagen efter! Och sen i mitten av juli kommer mamma, pappa och Ida hit och hälsar på, det blir roligt.


Om 3 månader åker jag till Italien. Jag längtar lite dit, att få bo i studentlägenhet med massa andra människor från hela världen och lära mig italienska. Det blir nice. Men först ska jag klara av 2½ månad i Norge först, men det ska nog inte bli några problem. Nu bor jag i ett hus tillsammans med tre andra tjejer:  en norsk, 16, en svensk, 21, en dansk, 24. Det jobbigaste är att vi bara har en toalett och en varmvattenberedare som knappt räcker till 2 duschar per dag. Det blir nog duschschema som gäller snart. Eller se till så att badrummet på nedervåningen blir klart och vi får en till varmvattenberedare.


Hotellet, där jag jobbar, ligger ungefär 1 km bort så det är relativt nära. Men jag behöver en cykel så jag slipper gå, jag gillar inte att gå. Det går bra att gå om man bor typ i en stad, för då är det så mycket nytt man kan kolla på varje dag. Människorna som går på andra sidan gatan, reg.skyltarna på bilarna, titta in i trappuppgångarna för att se om det är någon där, tjuvtitta in i folks hus etc.  Men här är det: ett hus, gågå, åh en blomma, gågå, förbi en skylt där det står 'Gardstun' (=gårdsplan), gågå uppför en backe, åh där är hotellet, gå nedför backen. Men jag trivs här. Det är lugnt och stilla och jättevackert. Jag har inte hemlängtan (än) och jobbet är varierande och givande. Var är jag då? Jo på Vega, en ö i mellersta Norge, i höjd med Luleå. Det bor ca 1300 invånare här, alla känner alla och rykten färdas fort. Jag jobbar på Vega havhotell, jättemysigt litet hotell med mottot : "mer enn det vanlige". Det ägs av Jon och Anna Aga, och Jon är en av Norges bästa kockar. Maten är helt gudomligt god och det bästa är att man får minst ett mål om dagen!


shit det blev långt.


w

Nu har jag också gett mig in i bloggvärlden. Why? Donno. Kanske så att Elin kan läsa om vad jag hittar på när hon sitter i där i Kalmar och filosoferar. Eller snarare redigerar foton och ändrar sin bloggdesign. Hon ska fixa min bloggdesign sen när hon har tid, men hon flyttar ju på tisdag så det är väl nog med andra saker som ska göras. Angående namnvalet vet jag inte heller så mycket om, men jag gillar w och bara line gick inte. Inlägget blev visst lite tillägnat min motalavän Elin. Fattigcola, sena cykelturer och fototerror - kan det beskrivas bättre?

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0