oh Canada

Här kommer ett litet inlägg baserat på observationer och funderingar jag har haft.

Det finns två distinkta fenomen som allt som har med Canada att göra kan härledas till. Det ena är lönnlövet, det andra är hockey.

Först och främst, är det som alla känner till det röda lönnlövet på den kanadensiska flaggan. Lönnlövet kan sedan hittas på ALLT som är kanadensiskt: i ”regeringens” logga, på mat och dricka som är gjord i Canada och annat som är producerat i Canada såsom tvål, lönnsirap, toapapper, skrivhäften, vantar, jackor och andra kläder. Och det bästa av allt är kanadensarna mer än gärna har en t-shirt som det står skrivet CANADA över bröstet. You gotta löv it!

Det andra fenomenet är hockey.  Hockey är Canadas själ, deras klister som håller det jättestora landet ihop från öst till väst och är en del av vad som borde vara definitionen av kanadensiskt. Det hela blev så mycket tydligare när jag i veckan fick reda på att Tim Horton’s, som är Canadas egna kaffehak som säljer billigt kaffe, donuts och annan enkel ”vägmat” och finns i vartannat gatuhörn, är grundad av Tim Horton himself som var en hyllad hockeyspelare under typ 1940-60-talet.  Sätter liksom hela uttryckssättet ur spel!

Jag har tänkt en del på vad en kanadensare är och hur en sådan bör se ut. Slutsatsen är, att vem som helst som känner att den vill vara kanadensare och som omfamnar allt vad har med lönnlöv och hockey att göra är minsann en kanadensare!  Okej, det är lite mer än så. Du måste uttala house, out and about rätt och säga ”ey” i slutet på många meningar och kanske klämma in ett ey i mitten på en mening. Du måste känna till ”kändisar” som ingen annan som inte är uppväxt i Canada/eller har bott här ett tag känner till, och, du måste vara en kameleont och tåla extrema temperaturskillnader. Sådär, nu har nu receptet till att bli en tvättäkta kanadensare!


bilder ur min vardag


Färg i vardagen gör dagarna
mindre gråa och enformiga


En hel del plugg blir det minsann


Det kryddas med festliga tillställningar


water (beer) is life

En lång pluggvecka är förbi och en ny har precis börjat. Hela dagen har jag gått och längtat efter riktigt, svart kaffe (det existerar inte i Canada) så jag svängde förbi Tim Horton’s för en nästan-svart kaffe att ta med hem. Det hjälpte lite mot tröttheten i alla fall. Trött som attans är jag, jag vet dock inte om det beror på att jag befinner mig i ett nytt land och ny kultur eller att jag inte går och lägger mig p.g.a. av saker som festligheter, plugg eller filmtittande.

Så under förra veckan började rutinerna etsa sig fast lite mer. Måndag är bara en enda lång pluggdag, tisdag är det föreläsning innan lunch och träning efter lunch och eftermiddagen passar bra för skype och inläsning. Onsdag är det föreläsning både innan och efter lunch, sen plugg tills det är dags för ölhäng på The Cellar vid lämplig tid. I onsdags skulle jag och Jenny bara köpa en pitcher (en kanna) att dela på men eftersom det aldrig funkar ”att bara ta en öl” delade jag ytterligare en med Johan. Så blev jag övertalad att fortsätta kalaset på en nattklubb och jag var inte så svårövertalad. Lite mer öl slank ner i systemet och det var en riktigt rolig kväll! Torsdag morgon var förstås inte lika rolig men jag släpade mig till dagens alla tre föreläsningar och skrev klart min rapport innan midnatt. Fredag var jag uppe med tuppen och kollade upp hemtenta uppgiften. Hann reflektera någon timme innan frukost och sen var det iväg till dagens föreläsningar. Så fort de var klara skyndade jag hem för att börja skrivandet på hemtenta-uppgiften i miljökommunikation. 14-21 skrev jag och funderade, läste och skrev lite till. Jag gjorde mig alltså välförtjänt att gå ut i korridoren  och till loungen efter nioslaget för att socialisera med kända och okända med en red solo cup i handen! Med en för en gångs skull fungerande självdisciplin sa jag hejdå till de andra när det for ut på nattklubb och återvände till mitt rum och läste genom det jag skrivit. Dock gick det inte många minuter fören Andrew kom och knackade på och frågade om jag inte vill vara med och se på film med några andra i loungen. Popcorn skulle det bjudas på och jag var hungrig.

Lördag skrev jag det sista på tentan och av mamma och pappa fick jag kombinerad uppdatering och uppsatsrättning. Nöjd och glad av att få tentan ur vägen gick jag och Jenny till ett köpcenter och jag blev extra glad när jag upptäckte att det fanns Body Shop i Fredericton! Sen blev det förstås en tur till ”systembolaget” – ganska likt det svenska faktiskt förutom att öl och cider finns i en stor kyl. 3 flaskor vin fick klinka hem i ryggsäcken. Lördag kväll skulle det bli utgång och jag var taggad! Först blev det lite vindrickande och häng i Russells rum med en härlig blandning av kanadensare och utbytesstudenter på 10 kvm typ, sen till loungen på 4.e våningen där vi lekte ”Never ever have I had…” innan vi sprang till en buss som aldrig kom och fick vänta på en taxi i -20. Väl inomhus var det varmt och trångt och jag spelade snurra flaskan med ett helt gäng för första gången i mitt liv på ett dansgolv. Nattmat på McDonald’s och häng i biljardrummet innan jag gick och la mig söndagsmorgonen och sen sov jag, med undantag för brunch, till kl 16. Efter middagen var det bara sätta näsan i böckerna och läsa tills jag slocknade runt midnatt.

En annan random sak, vi satt och pratade ett gäng och så kom vi in på bjuda/betala själv- diskussionen. Jean-Louis, som är från Centralafrikanska Republiken berättade att när man får besök av någon är det första man frågar om denne vill ha vatten, ”because water is life”, sen frågar man om denne vill ha något annat dricka. Att inte bli tillfrågad eller neka vattnet är en förolämpning. Så berättade han också att om man blev medbjuden ut på restaurang var det den som bjöd ut som betalade.


helgreferat

Husfest i fredags med häng i korridoren, nya bekantskaper, 80-tals disko i matsalen och så utgång på nattklubb! Vilken kväll. Jenny påstår att alla var glatt berusade och jag kan inte säga emot henne på den punkten. Kände mig ändå rätt bra i form på lördagsförmiddagen så jag och Jenny hängde med Thomas (dansk), Pablo (mexikan) och Sam (kanadensare) till Farmer's market, en marknad som är varje lördag och som säljer mat, färska grönsaker och hantverk i en saluhall (på sommaren expanderar marknade tydligen till det dubbla). Vi köpte färsk smoothie (!) och riktigt kaffe, inte den blaskiga sörjan som serveras vid frukost, lunch, middag och gör en mer trött än pigg. Sen tog Sam med oss på en biltur runt Fredericton så vi fick se lite mer än bara downtown och campus. Tillbaka till McLeod (huset jag bor i) var det brunch och efter det kom baksmällan som ett brev på posten så det var bara att lägga sig i sängen och växla mellan halvsovande och filmtittande. Lördag blev med andra ord väldigt lugn och jag somna redan klockan nio.

Söndag var det dags för andra bullar. Jag och Jenny drog tidigt ner till biblioteket där vi hann sitta två timmar innan brunchen, sen ytterligare fyra timmar i en annan lässal och vi pluggade flitigt. En snabb middag och så var det dags för Welcome Winter Party med alla internationella studenter och studenter som kommit hem från sina utbytesstudier. Det var många som kom och det var trevligt. Kan meddela att jag är kick-ass på limbo, vilket i och för sig inte borde vara så konstigt Blev bland de 4 bästa och ett presentkort rikare! Efter socialiserande med människor från alla världens hörn fortsatte hurtigheterna i gymmet innan vi gick trötta hem i den isande kylan, tio timmar efter att vi hade gått hemifrån.

Imorse när jag gick hemifrån gick jag och tänkte på att jag nog skulle kunna klara kurserna rätt bra ändå och gjorde upp en plan att jag skulle satsa på bra betyg. När jag gick hem, tre föreläsningar senare, redigerades planen något och jag satte som mål att om jag blir godkänd i hydrometrologi är jag kung! Jag vet inte om envishet är en bra egenskap, men några avhopp ska det minsann inte bli. Dock måste jag inhandla en miniräknare... Detta kommer bli en lång pluggvecka eftersom jag dels måste läsa och förstå tre kurser och skriva en rapport i den fjärde, dels har jag en hemtenta fredag-lördag i miljökommunikation från KAU.

Tills nästa gång, håll fötterna varma (som Clara brukar säga)!

törstig, träig torsdag och flitig fredag

Igår gick jag, Jenny och Johan 2 km i snöväder för att köpa varsin låda 12-pack öl för att sen bära hem dem i mer snöväder och motvind. Men vad gör man inte för alkohol? Vi är ju svenskar, vi behöver lite lösningsmedel! Så snö har det alltså kommit, men idag blaskar den bort.
  
Från fönstret.                                  Campus.

Så torsdagar en lång föreläsningdag men dagen med de bästa föreläsningarna och labben. Dock blir man ju lite trött efter lunchen och jag upptäckte att boblioteket hade sköna, insuttna fåtöljer som passar ypperligt för en middagslur! På eftermiddagslabben fick vi bygga en bro av glasspinnar. Den skulle vara minst 40 cm lång och hålla för 5 pound. Det var förstås inte allt vi skulle göra, utan nu ska vi skriva en kort rapport och beskriva den som ett system. Men så här awesome blev den och det är upp till bevis nästa torsdag om den håller!

Byggd av endast glasspinnar och gummisnoddar!

En flitig fredag har det varit minsann. Det enda man behöver är en motiverad Jenny! Nästan en timmes plugg innan jag hade föreläsning/gruppuppgift, tillbaka till jenny och boken och en timme till, lunch, en föreläsning till,
gym, städat rummet, toa etc och nu lite mailläsning och bloggskrivande innan middagen. Kanske hinner lite mer plugg efteråt innan det är dags för att fixa till sig för husfesten som är ikväll. Det ska bli himla skoj!

fram och tillbaka, upp och ner

Idag har jag sprungit kors och tvärs över hela campus för att fixa med böcker, fått ett giltighetsklistermärke på studentkortet, gått på föreläsningar, scannat papper till KAU, ätit, gått hem och tillbaka, köpt en t-shirt som stor University of New Brunswick på och mött upp på ett möte som blivit framflyttat men resulterade i att jag träffade en kanadensare som hette Jake (hemkommen från Nederländerna) och som berättade vad jag borde se och göra innan jag far hem.

Sen när jag skulle läsa hemma var jag rätt utsliten så jag somnade gott med huvudet i böckerna, så så mycket plugg blev det inte dag. Nu sitter jag mest och fördriver tiden och väntar på att det ska bli dags att sticka ner till The Cellar och dricka onsdagsöl!

Gjorde ett riktigt fyndköp idag på Sell&Buy (studenter kan lämna sina gamla böcker och så säljs de dagen efter till nya studenter), fick en kursbok för 1/3 av priset så den kostade bara $47. Svensk kurslitteratur ges nästan bort i jämförelse. Så nu har jag tre tegelstenar att fylla min ryggsäck med. Vilka benmuskler jag ska få!


en helg mindre

I fredaga bjöds det på föreläsningar i ekologi och geologi, den första började med lite frågor till klassen och så ett grupparbete. Den andra var en typisk föreläsning där professorn pratade på, hade en powerpoint och man fick skriva i ryslig fart för att få med det viktiga. Under lunchen hann jag också bekanta mig med Forestry and Science Library så det är där jag kommer hänga mest när allvaret verkligen drar igång. Det finns med andra ord flera olika bibliotek som är specialiserade på olika ämnen men såklart får man sitta var man vill, de kanske bara inte har de böcker man behöver.

Hann lite plugg innan jag fick skypesamtal från mor, far, Classe och Susanne som uppdaterade det senaste nytt från hemmafronten och de fick se mitt rum och en snörvlig Line. Under middagen bestämde vi (jag och Jenny) att vi skulle hänga med ett gäng på hockey, popcorn och öl. Skollaget spelade och inträdet var gratis med studentID så det var det värt! Efter hockeyn hängde vi på ett gäng kanadensare från huset till The Social Club som är en studentpub/dansställe och på fredagar har de bucket nights vilket innebär att man kan köpa en hink med 5 öl i för $9,75. En hink senare hamnade vi på en klubb nere i Downtown som hette Boom och så dansade vi till halv två innan vi tog taxi hem.

På tal om öl så var vi utbytesstudenter och andra från huset på en annan studentpub som heter The Cellar i onsdags och som det kändes lite som en after ski/alpstuga med billig öl och mat, och massa glada studenter.

Lördag morgon var inte alls rolig eftersom jag fick gå upp tidigt, inte fick någon frukost och skulle försöka se pigg och intresserad ut på internationella studenters informationsträff. Inte en så bra kombination med andra ord. 12 fick jag äntligen lunch och efter en guidetur med buss var jag hemma på rummet igen och tog en behövlig powernap på två timmar innan det var dags för middag. Lördag kväll blev en lugn hemmakväll och jag gjorde klart en uppgift och såg på en serie Ida rekommenderat.

På helgerna serveras det bara 2 mål om dagen, brunch kl 11.30-13 och middag 17.15-18.45 och på söndagen hann jag faktiskt både med lite plugg innan brunch.  Efteråt var det huslek som stod på schemat så man fick springa upp och ned mellan de sjuvåningarna och försöka fota en massa saker snabbast möjligast. Resten av dagen höll jag mig inomhus, läste lite, såg lite serier, diskuterade med Jenny om var man borde resa och vad man borde se när man ändå var i Canada och så en film tillsammans innan läggdags.

Idag har jag varit flitig och gått på två föreläsningar, läst två timmar på biblioteket och läst ett kapitel när jag kom hem. Snart är det dags för middag och ikväll ska det visst vara brädspelskväll. Mysigt!


Första kanadensiska hockeymatchen. Gratis dessutom!

UNB Varsity Reds


den beresta påsen.

I våras innan vi satte punkt för en det första miljöåret tyckte Marica att hennes tygpåse skulle må bättre av att bo i Karlstad, så jag blev en glad pås-keeper! Sen dess har påsen fått vara med på en del äventyr och sprett sitt budskap ut i världen. Först fick den följa med 2 månader tilll Nevlunghavn, Norge, där den var himla bra att ta med till stranden. Sen kom den tillbaka till Karlstad, var med under nollningen, bar mina jobbarkläder och mina matvaror. Sen åkte påsen och jag tåg till Stockholm i några dagar under hösten och vi fick se Huddinge, Ida och Axel. Efter jul åkte påsen med Motala-Örebro-Stockholm-Frankfurt-Toronto-Montréal-Muncton-Fredericton och har därmed sett en del flyg- och tågplatser på vägen. Nu pryder den min studentlya och påminner mig om alla fina minnen jag har med Marica, Karlstad, människor och platser som kommit min väg, och påsens väg. Och kanske har vi ändrat, påverkat, hörts, setts med vårat budskap och förändrat världen lite på vägen? Jag hoppas det.


Keep it Green. Bring your own bag.

lite runtomkring

Idag har jag bara haft en föreläsning istället för tre. De andra drar igång nästa vecka. Så den kurs som jag hade igår heter Forest Engineering - Engineered System in Natural Resources. Det är en introduktionsklass och jag tror det kan bli riktigt bra och intressant. Föreläsaren verkar himla bra och det är två föreläsningar i veckan varav en är en lektion  och den andra är "Lab" då vi antingen gör studiebesök, bygger en konstruktion (typ snöfort) eller gör en observation av ett system (typ stoppljus).

Efter lunchen följde jag med Jenny (som är min roomie) och Linda (en annan svensk som bor i huset) Downtown för att se oss lite omkring och jag inhandlade lite behövligt som nässpray, nässdukar och kuvert. Har drabbats av förskylning så ikväll ska jag hålla mig på mitt rum, plugga och kanske se en film efter middagen.

Så rummet jag bor är ganska så lagom. Det finns en säng, stort skrivbord, en byrå och spegel, öppen garderob och hyllor över säng och skrivbord. Ett fönster. Dörren ut leder till en "ytterhall" där det finns en till dörr till korridoren, en dörr till jennys rum som är spegelvänt och en toalett med dusch. Det finns också lite skåp att förvara mat och annat. Nu har jag ju fått upp lite grejer så det ser lite hemtrevligt ut men så här ser det alltså ut:

   

universitetslivet

Officiellt student vid University of New Brunswick!


Idag var första dagen med föreläsningar och jag började med en klass i Introduction to Ecology. Jag tror det kan bli himla intressant och så får jag lite mer fördjupning inom naturvetenskapen eftersom miljövetarprogrammet hemma är mer samhällsinriktat även om det är ett tvärvetenskapligt ämne.

Efter lunch hade jag dagens andra föreläsning och då i geologi - Earth Processes, Resources and the Environment. De första förläsningarna blir lite repedition om klimatförändringen innan det bli lite mer fördjupat i jordens olika sfärer och system.

Imorgon är det två nya kurser så det får ni veta mer om då.


Igår var en riktig fixar dag och jag lämnade hostellet lite efter nio. Då promenerade jag upp kullen för att ordna med kurserna (de jag från början hade tänkt läsa kunde jag inte ta och några var inställda osv så därför blev det en liten annan inriktning än vad jag från början tänkt), fixade med inskrivning och det ekonomiska, fick nyklarna till rummet och flyttade in mina grejer. Packningen gick jag och hämtade på hostellet vid lunch och tog taxi tillbaka eftersom boendet The McLeod Residence ligger högst up på kullen, ovanför alla universitetsbyggnader. På eftermiddagen möttes de flesta utbytesstudenter för att få en introduktion och presentation av campus, Frederiction och massa annan information.


Uppackning, middag, och så en tur till en sportbar med ett gäng från huset (både kanadensare och utbytesstudenter) för socialisering, öl och hockey. Kan meddela att alla fördomar att kanadensare är ett trevligt och hjälpsamt släkte lever upp till sitt rykte och på UNB är alla vänner, jämlikar och stolta över sitt universitet. Jag ska erkänna att jag var lite skeptiskt till Fredericton den första kvällen, kan bero på att allt inte gick i min väg, men nu känns det hur bra som helst. Universitetvärlden är en så mycket bättre plats än den riktiga världen!
Highlights from Montréal


"Tack för att du använder kollektivtrafiken." Varsågod!

Nyårsafton

Dimmig panoramabild över Montréal

Vintrigt

Vem vill inte rädda regnskogen?! @ the Biodôme

Montréal-Muncton-Fredericton

Nyårsafton

Det blev varken sushi eller Ruby Rouge trots det coola namnet. När jag kom fram till RR insåg jag att jag måste blandat ihop restaurangerna i guideboken och bestämde mig för att hitta något annat. Efter lite irrande blev jag trött och tog första bästa. Det blev inte alls särskilt lyckat. Ris med grönsaker som inte smakade om man inte dränkte det i soja. Så jag drog därifrån ganska snabbt och var helt plötsligt jättetidigt ute. Flera timmar kvar till midnatt. Bestämde jag mig för att hitta ett ställe att ta ett glas vin på. På Créme de la Créme drack jag ett glas Merlot och åt cheesecake. Lite drygt en timme och en kaffe senare var jag på jakt efter en bar. Hittade en precis vid torget där festligheterna skulle vara. Två Sleeman-öl senare och en halvtimme till det nya året blev jag bekant med två amerikanare, Willy och Brian, som föreslog att jag skulle hänga med på en barrunda efter tolvslaget. Det var ju knappast som jag hade något bättre för mig så jag tackade glatt ja. En vodkashot, fyrverkerier, nya ölsorter och nya vänner sammanfattar kort mitt nyårsfirande! Vid 4 var jag hemma på hostellet igen och somnade gott!

Nyårsdagen

11 var jag utcheckad och på väg med min packning till tågstationen. På väg till stationen var det ganska folktomt men jag mötte en man som log och nickade som om han ville säga hej och gott nytt år. I vilken annan storstad händer det?! You gotta löv it. 

Ja, tågstationen är inget liknande de i Sverige. För det första är det dödsvarmt precis som i alla andra byggnader i Montréal och för det andra liknar det mer en flygplats en tågstation. Om man har stort bagage får man checka in dem så de åker i en speciell bagagevagn så har man bara med sig handbagaget till sin plats. Det var himla smidigt eftersom jag då kunde checka in mitt bagage redan på förmiddagen och så få det igen när jag kom fram till Muncton. När det sen var dags att boarda tåget fick man stå i kö, visa biljetten och sen gå ner till perrongen där man blev tilldelad en plats i en av de många vagnarna (säkert 20 st). Eftersom jag är lite hardcore hade jag en sittplats för den 16 timmar långa resan.

Fri från bagage gick jag ut för en promenad och letande efter en metrostation. Jag tog metron till Mont Royal som är som en upphöjd platå där det finns bostadshus, affärer och restauranger. Eftersom det var söndag och 1 januari var det inte mycket som var öppet men det blev en kaffe på Starbucks. Sen bestämde jag mig för att gå till utkiksplatsen på ”berget” och tog bussen en bit. Det var en hel del som också hade det som söndagsnöje och flera strosade runt, sprang eller åkte pulka i parken. Jag tog bussen tillbaka ner för berget och hoppade av vid en annan huvudgata. Mitt mål var att hitta en restaurang men det var lättare sagt en gjort. Efter konsulterande med guideboken gick jag till en gata där det såg ut att ligga många restauranger, vilket det också gjorde, och där fanns också en öppen, grekisk restaurang. Det blev musslor i tomatsås och pommes frites. Rätt trött och frusen efter att ha gått så mycket begav jag mig till tågstationen och väntade där den sista timmen på tåget.

2 januari 2012

Den 16 timmar långa tågresan var rätt så smärtfria (förutom träsmak i baken) och jag sov nog ungefär hälften av tiden. När jag kom fram till Muncton visade sig att de bussbolag jag tänkt åka med till Fredericton var i strejk så det fanns med andra bara två alternativ: hyra en bil eller ta en taxi (lifta är förbjudet i provinsen och inget jag vågar mig på). För första gången i mitt liv använde jag kombinationen telefonbok och telefonautomat och ringde några biluthyrarfirmor. Alldeles för dyrt. Jag gick ut och frågade chauffören i en taxi vad det skulle kosta att köra mig. 175CAD. Så fick det bli och nästan hälften så billigt att hyra en bil. Det var en trevlig chaufför och det visade sig att han gett mig ett underpris (hans chef ringde) så efter att ha kört mig de 2 timmarna till Fredericton och väntat på att jag skulle ta ut pengar ville jag inte vara snål utan han fick rätt bra med dricks (vilket enligt guideboken borde var 15%).

Framme på hostellet trodde jag att jag skulle få hoppa in en dusch och sticka ut och äta middag men nej då, jag fick vänta 1½ timme på att receptionen skulle öppna. Det gick i och för sig rätt bra för jag hittade en jätteskön, stor fåtölj att slumra i. Middag blev på Tim Horton’s och efter det en tur till en affär för lite frukost och frukt. Kanske inte den bästa dagen men jag ska göra mig välförtjänt en lång natts sömn, i en dubbelsäng, i ett eget rum.

Imorgon bär det av mot universitetet och Campus. Och gissa vad. Det ligger i en jäkla backe!

Godnatt!


RSS 2.0