Gott Nytt År!

Andra dagen och nyårsafton i Montréal! Idag har jag på egen hand upptäckt staden. Efter allt resande och tidzonsförändrande är jag lite jetlagad så igår efter en inte allt för god middag (nuddlar - som dessutom innehåll palmolja!) somnade jag tidigt. Det resulterade i en ganska tidig morgon. Jag bestämnde mig för hostelfrukost á la american innan jag stack ut på nya upptåg. Jag och mina kängor promenerade fram The Main och kom lagom till Downtown till tio när butikerna öppnade. Jag inhandlade en adapter så att jag nu kan ladda mobilen och använda datorn obegränsat. Det fick bli ett par pyamasbyxor också trots gårdagens ord om att jag inte har plats. Impulsivt köpte jag en ny digitalkamera också! Det var 50 % så blev rätt nöjd med köptet.

Sen tog jag metron mot Olympiastadion och kollade in cementklumpen och världens högsta lutande kostruktion tror jag minsann det var. Där var också the Biodôme som jag besökte. Det var ett miljö- och naturmuseum kan man säga där man fick gå igenom fyra olika ekosystem, se på djuren i deras riktiga habitat och fakta om hur viktiga de var för livet på jorden! Gjorde nördig Miljöline lite mer hoppfull.

Metron tillbaka, och mot ett kafé som guideboken rekomenderade. Hittade inte dit, strosade runt i ett fint bostadsområde innan jag bestämde mig för att åka hem till hostellet för att äta en enkel lunch och powernap.

Ikväll har jag bestämt mig för att åka in till Chinatown och äta sushi på Ruby Rouge innan jag promenerar ner till gamla stan och lyssnar på nyårskonserten och ser på fyrverkerierna med andra firare.Staty utanför konstmuséet

fint, kusligt, spännande, förfallet hus

På Nr 14 är det jag ska äta min nyårsmiddag!
Några kvarter söderut ligger gamla stan och platsen för festligheterna.


bonjour på kanadensiska!

Har nu varit på kanadensisk mark i ca 24 timmar. Resan hit gick bra och timmarna flög iväg. Men när jag väl var framme var jag så trött att jag stupade i säng utan middag i magen. När jag var på väg ur hostelrummet imorse stötte jag på en av de jag delar rum så efter att vi hälsat och växlat lite ord så undrade hon om hon inte kunde hänga med ut. Javisst sa jag. Efter lite tunnelbansåkande hittade vi till slut till turistinformationen. Därifrån gick vi med väskor fyllda med kartor, broschyrer och fortsatte downtown där vi tog en kaffe på Second Cup och jag fick min efterlängtade frukost!

Montréal har drabbats av en isande kyla (som nordbo bör man ju inte klaga, men som svensk vore det ju konstigt om jag inte gjorde det) och min vän fransyskan höll sig gärna inomhus så vi strosade runt i the underground city som är ett stort köpcenter som byggts under flera andra köpcentra.  Rea var det också eftersom det var "Box day" men eftersom min resväska är fylld till bristningsgränsen och jag inte nått slutmålet än så blev det mest att titta och försöka känna av den montrealska livsstilen. På tal om det. Här är det franskan som är dominerande men svarar man på engelska så växlar de bara över. Det var ett par som gick om oss på stan idag och den ena pratade på engelska och den andra svarade på franska och så fortsatte deras konversation.

Runt lunch kollade vi runt i gamla stan Vieux-Montréal och åt soppa med vitlöksbröd på en restuarang innan vi tog metron tillbaka till hostellet för lite vila och data. Ikväll ska vi handla lite på en supermarket och fixa middag i hostelköket och kanske hänga i hostelpuben med andra äventyrare. Det ska bli lite varmare i helgen så jag tror nyårsfirandet kommer bli jättehäftigt med utomhuskonsert, människor och fyrverkerier!

Kul är det att min kamera inte kan fokusera längre och har rest helt i onödan till Canada! Men mobilkameran fungerar ju rätt bra än så länge så ni får hålla till godo.

frukost på Second Cup

en julaffär som sålde riktigt fina juldekorationer. Inget billigt krimskrams.

Gamla stan mot hamnen. Det förbereds för nyårsfirandet.

Första kanadensiska ölen! Från Quebec-provinsen.
Lokalproducerat med andra ord.

Det närmar sig!

Om 15 timmar lyfter flyget från Arlanda som ska ta mig till Montréal och Canada via Frankfurt och Toronto. En flygtur som är beräknad till 16 timmar. Framme i Montréal ska jag bo på hostel i tre nätter innan jag tar nattåget till Muncton den första dagen på det nya året. Från Muncton har jag ytterligare två timmar med buss tills jag äntligen är framme i Fredericton där jag ska spendera natt och dag som utbytesstudent fram till maj! Första natten i Fredericton bjuder också på hostel eftersom jag inte får tillgång till mitt rum fören följande dag. En dag då allt adminstrativt ska fixas, utbytesstudenter ska hälsas på och UNB's campus ska bekantas. Redan den 4 januari drar kurserna igång och då får vi se vad jag tillslut har valt.

Nu är det i stort sätt bara ett par skor och de sista byxorna som hänger på tork som ska packas ner i ryggsäcken. Verkar som det allra nödvändigaste har fått plats. Den här gången är det inte så mycket ryggsäcken som är liten utan handväskan. Dator, böcker, penna, papper, pass, pengar, biljetter och tusen andra attiraljer som åker med i sista sekund. Det får mig att tänka på den fantastiska resa jag gjorde med Camilla för ett år sen!

Denna gång är endast säcken min kompanjon men jag är säker på att det kommer bli ett riktigt äventyr! Nu är det bäst jag fixar med det sista innan det blir mysig biokväll med familj och annat.

RSS 2.0